Om oss

Tidsresan är ett företag som skriver historia – bokstavligt talat. Vi – Bo Eriksson och Kristina Ekero Eriksson – ägnar oss åt journalistik och författande, vi håller föredrag och forskar och medverkar i olika tv- och radiosammanhang.

Bo Eriksson

Bo Eriksson är docent i historia vid Stockholms universitet och redaktör för Historisk tidskrift.

Mitt namn är Bo Eriksson och jag är docent i historia vid Stockholms universitet och redaktör för Historisk tidskrift. Jag har skrivit flera böcker bland annat Monster: En världshistoria om det skrämmande (2016), Den svenska adelns historia (2011), I skuggan av tronen: En biografi över Per Brahe dä (2009) och Bestiarium: en medeltida djurbok (2009). År 2009 tilldelades jag Hertig Karls pris (Stora historiepriset), för att ha ”förmedlat väsentlig historisk kunskap till en bred allmänhet” och ”etablerat sig som en kunnig populärhistoriker av främsta klass”.

Utöver att forska och skriva böcker medverkar jag även i tv-produktioner och radio som programledare, expert och manusförfattare, och skriver regelbundet i olika populärhistoriska tidskrifter. Jag har också en egen blogg, historievärlden, där jag uppmärksammar och analyserar trender inom vetenskap och historia, bildning och kunskap.

Kristina Ekero Eriksson

Journalist, informatör och författare med ett förflutet som arkeolog.

Min senaste bok Gamla Uppsala - människor och makter i högarnas skugga ger en helt ny bild av Sveriges kändaste fornlämningsområde under forntiden. Gamla Uppsala är så mycket mer än sina högar! Forskarna har upptäckt en hel värld där, fylld av storslagna byggnadsverk som en jättelik hall på 600 kvadratmeter och två kilometerlånga stolprader. Dessutom en forntida by där aristokrater levt sida vid sida med krigare och slavar. Vad var det egentligen som utspelade sig där under vendeltid, vikingatid och medeltid? Min bok ger svaret.

Tidigare har jag skrivit Årstafruns dolda dagböcker (2010) och Vikingaliv (2007) tillsammans med Dick Harrison. Jag har också författat läromedel i historia, bland annat Modet genom tiderna (2007), Skeppet Vasa (2011) och Flicka fröken fru – om Agneta Horn (2011).

Att förmedla historia har löpt som en röd tråd genom hela mitt yrkesverksamma liv, oavsett om jag guidat en skolklass, gjort utställningar, jagat historienyheter för tidningar, varit programledare i tv eller författat böcker.

Bland det roligaste jag vet är att sammanföra folk med historien. Därför grundade jag Tidsresan 1997. Till en början var det ett företag som arrangerade bussresor till kulturhistoriskt intressanta platser; till exempel alla fantastiska vikingatida fornlämningar i Täby och Vallentuna, högarna i Gamla Uppsala och båtgravarna i Valsgärde och Vendel. Numera skriver jag om spännande platser och historiska händelser.