Historiska nyheter januari

Feb 01, 2024

Vintern är en perfekt tid för läsning och reflektion. Januari månad har startat med utgivningen av flera spännande och intressanta historiska boktitlar.

Historiska nyheter januari

Vintern är en perfekt tid för läsning och reflektion. Januari månad har startat med utgivningen av flera spännande och intressanta historiska boktitlar.

Eller vad sägs om robotens historia? I Robot: Drömmar och mardrömmar om mänskliga maskiner (Natur & Kultur) presenterar Peter K. Andersson en historik över människans tankar kring och försök att tillverka konstgjorda människor.

robot_9789127183735.jpg

Han ger en inblick i hur människan ”genom tiderna har förhållit sig till sin egen mänsklighet genom detta problem”. Men det är inte en teknikhistorisk studie utan en idé- och kulturhistorisk exposé över ett teknikhistoriskt ämne.

Staffan Bergwik är till vardags professor i idéhistoria vid Stockholms universitet och är aktuell med den rikt illustrerade boken Terranauterna: Om människans dröm att upptäcka och kartlägga världen (Norstedts förlag).

53dc762a-d3a2-4a5c-8310-373df2e2b62d

Den är en ”överblickens historia” och rymmer allt från väggmålningar i forntida städer i Turkiet, Columbus och de tidiga sjöfararna, som ritade upp världen, till tidigmoderna kartografer som Geraldus Mercator och gradmätningsexpeditioner under 1700-talet. Människan har klättrat upp på världens högsta bergstoppar, flugit med ballonger över Paris torn och tinnar samt färdats till månen - allt i syfte att skaffa sig en överblick och kartlägga.

Två nya böcker tar sig an krig och förföljelser, ett ständigt aktuellt ämne. Den ena är skriven av historikern och experten på underrättelseanalys vid Lunds universitet Wilhelm Agrell. Boken heter En tid för krig (Historiska media) och skildrar utförligt Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022.

En tid för krig omslag

I fokus står jämförelsen mellan Adolf Hitler och andra världskriget med Putins angrepp på Ukraina. En bok som säkert kommer vinna stor uppmärksamhet i press och media.

Den andra boken på temat krig och förföljelser är Christoph Anderssons De avvisade: Om judarna som Sverige skickade mot döden (Norstedts förlag).

46267cad-2863-48e1-b7b5-c7b5013cca5b

Boken beskriver hur judarna som sökte en fristad i Sverige i början av kriget och vägrades släppas in, senare mördades i Förintelsen. Med utgångspunkt i flera individers öden, som konsertmästaren Max Askanas från Leipzig, charkuteristen Henoch Schöngut från Berlin och paret Hertha och Simon Parnass från Hamburg med flera andra, ges en mörk skildring av den svenska flyktingpolitiken 1937 till 1942.

Historievärlden återkommer med recensioner av dessa och andra utgivna historiska böcker inom såväl sakprosa som skönlitteratur!

Trevlig läsning!

Bo Eriksson