Historiska julklappstips

Dec 16, 2021

Julen närmar sig och med den stressen och ångesten inför vad man ska köpa till vem. Historievärlden har som alltid svaren på alla dina historiska frågor och undringar. Vi tipsar om bra och spännande historielitteratur.

Historiska julklappstips

När världen gick under

Rökstenen är världens mest omtalade och gåtfulla runsten. Den står i Röks socken, Ödeshögs kommun och Lysings härad i Östergötland, strax intill den gamla forntida landsvägen. Dess strofer om Tjodrik, ”den dristige”, som sitter rustad på sin ”gotiska häst” med sköld över axeln – han beskrivs som ”den främste av Märingar” – retar onekligen fantasin. Vem var han? Är det den ostrogotiske härskaren Theoderik som avses?

Rökstenen och världens undergång

Rökstenen presenterar en förlorad värld fylld inte bara av tappra och mannakraftiga stormän vars dåd levde kvar i folkminnet utan också en tid av fruktan och ängslan. Det menar Henrik Williams, professor i runologi vid Uppsala universitet, som presenterar en ny och banbrytande tolkning: stenen skildrar världens undergång. Allt startade med ett gigantiskt vulkanutbrott antingen i Nordamerika eller på Island år 536 som gjorde himlen mörk i flera år.

Adamssons gummi

I historikern Gunnela Björks Lust och nöd presenteras två färgstarka 1900-talsprofiler som kämpade för människors rätt till preventivmedel och sexuell njutning utan oro för oönskade graviditeter: Karin (1883–1958) och Nils Adamsson (1879–1939). De är mest kända för ”Adamssons gummi”, ett namn som under många år var synonymt med kondomer.

PM huvudbild Lust och nöd

Historien börjar i 1800-talets sista decennier då gammalt och nytt krockade och arbetarklassen var i framväxt. Med moderniseringen och demokratiseringen följde nya normer och värderingar. Kyrkans monopol på sanning och moral utmanades och förkastades av bland annat förespråkarna för preventivmedel, såsom makarna Adamsson – båda med bakgrund i arbetarklassen. Deras äktenskap var stormigt och de tillbringade tid i fängelse för sin verksamhet – efter att ha gett ut en katalog om preventivmedel – vilken stod i strid med svensk lagstiftning.

Polskt motstånd

En av andra världskrigets mest dramatiska och uppmärksammade händelser var upproret som bröt ut den 1 augusti 1944 i Polens huvudstad Warszawa och pågick i 63 dagar. Polackernas väpnade resning mot tyskarna har blivit en symbol för polskt hjältemod, uppoffring och lidande. Förlustsiffrorna är skrämmande: omkring 15 000 stupade polska hemmaarmésoldater och minst 180 000 civila, varav cirka 15 000 mördades av tyska förband och deras hjälptrupper. På direkt order av Adolf Hitler och SS-chefen Heinrich Himmler jämnades staden successivt med marken.

Warszawaupproret 1944 omslag

I Warszawaupproret skildras resningen med fokus på vad det innebar att vara polsk soldat och civilist i de blodiga striderna. Artur Szulc har skrivit flera uppmärksammade böcker om andra världskriget och om Polen, såsom I skuggan av Auschwitz (2015) och Polens historia (2017).

Hustrur till tyska SS-män

Journalisten och författaren Christoph Andersson har i arkiven i USA hittat spåren efter 218 500 kvinnor som alla ville gifta in sig i SS-gemenskap. Av dessa var ett tjugotal svenskor. Deras äktenskap med tyska nazister hölls hemligt av den tyska staten. Innan de gifte sig fick de genomgå gynekologiska undersökningar som syftade till att se om de var dugliga föderskor.

198301_60747e9b0d299@2x

De var också tvungna att bevisa att de delade de nazistiska målen och värderingarna, var rasrena, genetiskt felfria och, självklart, utan judiskt påbrå. Deras uppgift var att avla barn för det Tredje riket. Vilka var dessa kvinnor och vad fick de att bokstavligen överlämna sina kroppar till den nazistiska regimen i Tyskland?

Drottning Sofia - en drottning före sin tid

Prinsessan Sofia av Nassau gifte sig 1856 med den svenske hertigen Oscar av Östergötland. Fjorton år senare när Oscar II tillträdde tronen som Sveriges och Norges kung blev hon drottning Sofia med svenska folket. I den här boken får vi följa Sofia av Nassau, från hennes debut på bal i Frankfurt am Main 1851 - hon var då 15 år gammal - fram till hennes åldrande på Stockholms slott och som änkedrottning. Hon var en modern drottning i mångt och mycket före sin tid.

sofia

Förväntningarna var alltid höga på prinsessor, då tanken var att de skulle föda arvingar. Sofia och Oscar fick tillsammans fyra söner: Gustaf (V), Oscar, Carl och Eugen, målarprinsen kallad. Barnen fick en modern uppfostran.

Hon var dessutom mycket inspirerad av Florence Nightingale och hade också besökt flera sjukhus i London och grundade ett nytt sjukhus och sköterskehem i Stockholm, Sophiahemmet. Hon var väl insatt i tidens politiska frågor, i synnerhet den uppblossande unionskonflikten mellan Norge och Sverige 1905. Hon var en drottning som stod vid kungens sida, inte ett steg bakom.

De besvärliga och våldsamma sturlungarna

Tiden 1220–1260 går i Islands historia under namnet Sturlungatiden. Perioden kännetecknades av våld, krig och mordbränder. Konkurrerande stormannasläkter, däribland historieskrivaren och skalden Snorri Sturlussons släkt, slogs om makten under cirka fyrtio år. Den historiska huvudkällan, som också fått ge namn åt epoken, heter Sturlunga och är ett samlingsverk av isländska sagor och samtidskrönikor.

9789185722457_3

Av texterna i Sturlunga att döma fanns det många bråkstakar och grälsjuka individer som hette Sturla; de var sturlungar, besvärliga typer som gjorde anspråk på makt. Det som gör verket så intressant och spännande är att krönikörerna - för de är flera - själva har bevittnat det de skriver om eller har sina uppgifter från nära håll. Det är samtidsskildring, vilket gör verket unikt.

I trädgårdsmästarens värld

Karl Alarik Grönholm föddes i Ingå socken i Västra Nyland den 21 december 1883. Han var trädgårdsmästare med bland annat tvåårig utbildning på Villa Billnäs Trädgårdsskola och utbildning i pomologi i Tyskland. Det som gör honom unik är dock inte att han var trädgårdsmästare, det var ett yrke på uppåtgående vid sekelskiftet, utan att han förde arbetsdagbok. I sina vaxduksböcker delar han generöst med sig av uppgifter om växtskydd, recept och föreläsningsanteckningar samt presenterar en egenhändig pomologi.

persilja-och-graslok-knippas-presentation

I denna vackert formgivna bok får vi följa Grönholms dramatiska liv - han dog blott 34 år gammal vid en tvångsförflyttning under inbördeskriget 1918 - samtidigt som läsaren ges exklusiva inblickar i en värld fylld av planteringar, beskärningar, ympningar, toppningar, gödslingar, etiketterande, sorterande, omsorg och recept med mera. En kulturhistoria i ordets sanna innebörd, då kultur betyder just odling.

Hasseåtage

Humorparet Hasse Alfredson och Tage Danielsson - Hasseåtage - tillhör svensk humorklassiker. Under ett kvartssekel producerade de mängder av revyer, filmer, sånger, sketcher, monologer, böcker och texter. Vem har inte undrat vad Jan egentligen hade i fickan. Eller vem Robert Lind i Kramfors var. Eller för den delen var i helvete de hade för sig inne i banken efter klockan tre.

9789137501444

Kalle Lind, själv en stor fan av Hasseåtage, skildrar tiden som skapade dem och tiden som de var med om att forma genom sitt stora samhällsengagemang och konstnärskap. Med entusiastisk hand, dock ej utan kritiska kommentarer där så behövs, guidar han läsaren genom underhållningsgiganternas liv och sketcher, från den första gemensamma helaftonsföreställningen 1959 via det egna produktionsbolaget Svenska Ord 1961 till dess tragiska avslut i och med Tages död i oktober 1985.

Historia för de yngre och en grafisk roman

Redan som liten älskade jag att läsa böcker, allt från spänningsromaner till historiska verk. Jag minns att jag tog mig an Grimberg när jag var 11-12 år. Jag tror inte jag förstod så värst mycket - jag läste hans Världshistoria: Folkens liv och kultur - men det var i alla fall spännande. En annan bok som jag slukade och till och med ritade av bilderna i var Brian Branstons Gudar och hjältar i Nordisk mytologi (1978) med illustrationer av Giovanni Caselli - och den finns fortfarande att köpa!

Gudar-och-hjaltar-i-nordisk

Det kommer ut mycket bra historia för de yngre. Eller vad sägs om ett stort praktverk om det forntida Egypten? I Philip Steels Den otroliga boken om Egyptens skatter presenteras kattmumier, Faraos guldmask, en blå igelkott, guldsandaler, Horus öga och mycket mera. Dessutom är den vackert illustrerad.

9789179035839_Egyptens-skatter

I Bengt Fredriksons & Andreas Palmaers Andra världskriget: Människorna mitt i striden skildras kriget via människorna som var där. Vi kan läsa om Hannie Schaft som modigt slogs i motståndsrörelsen i Nederländerna 1943, Shigeyoshi Hamazono som är kamikazepilot (men överlever) och Günter Lucks, en av Hitlers barnsoldater.

10823_250

Ett annat tips är Sapiens: En grafisk roman, volym ett, Människans ursprung av David Vandermeulen och Daniel Casanave. Den bygger på Yuval Noah Hararis bästsäljande bok Sapiens och skildrar hur en obetydlig apa lyckades bli härskare över jorden, kapabel att bygga atombomber och resa till månen. En imponerande bedrift, i en dubbel bemärkelse!

Sapiens_Människans ursprung_9789127172906

Slutligen, för den som söker något till de yngre (9–12 år) eller vill ge sig själv en julgåva i strumpan: Drakar av Johan Egerkrans. Drakar har funnits i så gott som alla tider och på nästan alla platser i världen. Hur kan det komma sig? Johan Egerkrans ger svaret i denna mycket vackra bok om världens äldsta fabeldjur.

198482_606c9576077b0@2x

Historiska romaner

Mia Francks Galanterna är en historisk roman med dokumentärt material inflikat i berättelsen. Den utspelas år 1912 i Helsingfors och handlar om fyra kvinnor – Ebba, Klara, Dagmar och Hilma – som vill göra uppror mot mansväldet och mansförtrycket. De klipper sina hår kort och köper, stjäl och ordnar fram manskläder; allt för att kunna smälta in i männens miljö och göra det männen får göra. Franck skildrar kvinnornas uppgörelse med manssamhället och deras interna relationer på ett både lekfullt och allvarligt sätt.

galanterna.framsidaNY

Också Att välja ett liv av Marie Lok Björk skildrar kvinnoöden i en värld där män och manlighet är norm. Det är berättelsen om hur handlardottern Ottilia blir med barn och tvingas lämna tryggheten hemma hos föräldrarna i Harbo och bli statare på Överjärva gård utanför Stockholm i början av förra seklet. Kvinnorna har förvisso fått rösträtt men tillvaron för en ensamstående mor som vill ta makten över sitt eget liv är ändå tuff.

9789180062251

Trevlig läsning!

Bo Eriksson