Antikens Kirke

Dec 09, 2019

Häxan Kirke var dotter till solguden Helios och havsnymfen Perse. Hon är mest känd för att ha förfört Odysseus med trollformler och förvandlat hans manskap till svin. I övrigt intar hon en ganska perifer position i den antika gudavärlden och mytologin. Om denne relativt okända mytologiska karaktär har den amerikanska författaren Madeline Miller skrivit en fascinerande och fängslande roman.

Recension

Roman. Antiken

Madeline Miller, Kirke (Stockholm: Wahlström och Widstrand 2019). 392 s.

Häxan Kirke var dotter till solguden Helios och havsnymfen Perse. Hon är mest känd för att ha förfört Odysseus med trollformler och förvandlat hans manskap till svin. I övrigt intar hon en ganska perifer position i den antika gudavärlden och mytologin.

En av hennes bedrifter var emellertid skapandet av havsmonstret Skylla, som ursprungligen var en havsnymf men som Kirke med hjälp av trolldom förvandlade till ett fruktansvärt havsodjur. Så nog har hon spelat roll även om hennes kändisskap inte ligger på samma nivå som de olympiska gudarnas.

9789146235507 kopia

Om denne relativt okända mytologiska karaktär har den amerikanska författaren Madeline Miller skrivit en fascinerande och fängslande roman. Kirke är hennes andra roman och henne första på svenska. Hennes första hette Song of Achilles (2011) och för den erhöll hon flera priser.

Romanen följer häxan Kirke från hennes uppror mot gudavärlden, där ständigt falskhet råder och intrigerna avlöser varandra. Hon ser sin släkting Prometheus pryglas medvetslös och föras iväg till evig bestraffning vid klippan. Men innan de forslar iväg honom smyger hon fram till den nästan livlöse titanen och ger honom stärkande dryck.

Hans brott var att älska människan och skänka mänskligheten elden som bevis på sin kärlek. Också Kirke dras till det märkliga släkte av dödliga som lever sina korta liv på jorden.

När Kirke avslöjar för sin far vad hon gjort, straffas hon och placeras på en ö, vilken hon inte tillåts och inte heller kan lämna på grund av gudarnas bestämmelser. Där förblir hon i hundratals mansåldrar med undantag för några få resor med gudars tillåtelse.

Hon besöker bland annat Kreta och närvarar vid systern Pasifaës födelse av monstret Minotauros. Hon inleder en kort och brinnande intensiv kärlekshistoria med arkitekten och uppfinnaren Daidalos, som befinner sig på Kreta. Men resan till Kreta tillhörde undantaget. Resten av tiden lever hon ensam på sin ö omgiven av vargar, grisar och lejon.

Ända tills män börjar dyka upp på ön. Hon lär sig hantera männen, vilka, när de förstår att hon, en vacker kvinna, lever ensam på ön, blir våldsamma och försöker våldta henne. Hon lär sig tyda männens signaler och se till att ha förberett trolldomsdryck innan de ankommer till huset.

Hennes syn på dödliga män är med rätta negativ och cynisk. Hon tänker på Daidalos, hennes ungdoms kärlek, och minns hur verklig kärlek och ömhet kunde ta sig uttryck.

Sen ändras allt, igen, när Odysseus lägger till vid ön, den enda mannen vid sidan av Daidalos som fått hennes hjärta att slå extra hårt. Det kommer även dyka upp en man till i hennes liv, i slutet av berättelsen, men vem det är avslöjas inte här.

Kirke och Odysseus lever ett liv i moget samförstånd. Båda vet att tiden är knapp och att lyckan inte kommer vara för evigt. Det kommer en dag då Odysseus måste lämna henne för att fortsätta sin resa till Ithaka – och till sin hustru Penelope.

Och så är dagen där: Odysseus reser sin väg och lämnar Kirke åt ensamheten. I stor smärta föder hon hans barn. Barnet blir hennes stora lycka men också största sorg. Kirke är en moder som är beredd att göra allt för att skydda sin son från gudarnas vrede, i synnerhet Athenas. Den som vill veta vad hon gör och de konsekvenser det för med sig: läs boken!

281528

Fotograf: Nina Subin

Madeline Millers Kirke är en stark och självständig kvinna, inte en häxa som myten vill göra henne till. Hon är kärlekstörstande och ömsint, trots att hon vuxit upp i skuggan av sina syskon och upplevt övergrepp. Hennes föräldrar ägnade henne liten om ens någon uppmärksamhet, när de talade eller såg åt hennes håll var det i vrede och besvikelse.

Madeline Millers bok är riktigt bra. Hon lyckas ge ett psykologisk, feministiskt porträtt av mytens Kirke som övertygar och fängslar. Den är dessutom oerhört händelserik och spännande, trots att Kirke förblir på sin ö större delen av romanen. Jag hade svårt att lägga ifrån mig boken när jag väl börjat läsa. Rekommenderas varmt!

Fem Historievärldar av fem möjliga!

Bo Eriksson