Babylon Berlin

Apr 10, 2019

Den tyske författaren Volker Kutscher slog igenom med dunder och brak med Der nasse Fisch: Gereon Raths erster Fall år 2008, en kriminalroman som utspelas i Tyskland under mellankrigstiden med start i en döende Weimarrepublik. Romanen blev till en serie som följer kriminalaren Gereon Rath från 1929 till 1938, och beskriver framväxten av ett nazistiskt och mörkt Tyskland. Sju böcker har kommit ut hittills. Babylon Berlin är den första på svenska.

Recension

Historisk kriminalroman

Volker Kutscher, Babylon Berlin: Gereon Raths första fall i översättning av Ola Wallin (Stockholm: Ersatz 2018). 542 s.

Den tyske författaren Volker Kutscher slog med dunder och brak igenom med Der nasse Fisch: Gereon Raths erster Fall år 2008, en kriminalroman som utspelas i Tyskland under mellankrigstiden med start i en döende Weimarrepublik. Romanen blev till en serie som följer kriminalaren Gereon Rath från 1929 till 1938, och beskriver framväxten av ett nazistiskt och mörkt Tyskland. Sju böcker har kommit ut hittills. Babylon Berlin är den första på svenska. Den finns också numera som tv-serie och det ryktas om att den även kommer sändas på SvT.

kutscher1_HR

Året är 1929, den 1–3 maj. Berlin befinner sig i uppror efter en blodig incident där polisen satte in alltför kraftfulla resurser mot ett första maj demonstrationståg och många demonstranter dödades. Även människor som inte hade något med tåget att göra fick sätta livet till i vad press och allmänhet beskriver som en ren slakt. I historieverken är händelsen känd som Blutmai, ”Blodiga maj”, ”Majoroligheterna”.

Gereon Rath arbetar på sedlighetsroteln i Berlin, dit han förflyttats från Köln på grund av en skandal. Han är en ambitiös man, ja en karriärist som inte nöjer sig med att bevaka stadens osedliga liv – han vill ha ut mer av livet än avslöja porrfotografer och porrskådisar. Han vill ägna sig åt mordutredningar.

En man hittas död i Landwehrkanalen. Det visar sig att mannen, som är ryss, torterats svårt innan han dog, det vill säga det handlar om mord. Gereon Rath börjar utreda fallet på egen hand.

Jakten efter mördarna tar honom in i det mörka, galna och mycket farliga underground Berlin, som han delvis redan kommit i kontakt med genom sitt arbete på osedlighetsroteln. Denna gång är det dock inte några transvestiter och porrfotografer han letar efter utan kallhamrade mördare.

Berlins undre värld styrs av brottssyndikat som samarbetar med polisen, förstår han snart. Det är våldsamt och korruptionen är som sagt utbredd, på alla nivåer. Nationalsocialisterna finns också med, men spelar inte huvudrollen bland skurkarna, inte än i alla fall. Det kommer garanterat i de efterföljande delarna av serien.

Volker Kutscher har skrivit en hårdkokt deckare i amerikansk stil men som utspelas i ett historiskt Berlin. Den som vill grotta ned sig i gatunamn, caféer, varietéer, skådespelare, filmer, filmskådespelare, politiker, restauranger, bilmodeller, kläder med flera tidsmarkörer som författaren använder sig av för att levandegöra och autentisera Weimarrepubliken och den depraverade staden har mycket att finna i Babylon Berlin. Det är en del av njutningen med boken.

kutscher_Oliver Berg

Fotograf: Oliver Berg

Mycket av det Volker Kutscher skriver är således historiskt korrekt. Som episoden med demonstrationståget, hot om kommunistiskt uppror, nazister som förbereder sig i hemlighet för ett maktövertagande, brottssyndikat, utbredd korruption, Berlins galna nöjesliv med mera.

Men den största behållningen med boken är ändå att den är spännande, som en god kriminalroman ska vara. In i det sista förblir läsaren i ovisshet om hela sanningen, och man vill ju veta hur det går, få mördaren avslöjad och förstå motivet till mordet/morden, så man sträckläser romanen — och klockan blir sen.

På minussidan står en del onödiga utvikningar och en kärleksaffär som känns omotiverad. Det är möjligt att den (hon) behövs för att karaktären Gideon Rath ska kunna utvecklas i de efterföljande böckerna, men i den här inledande boken utgör de romantiska avsnitten onödiga stopp under den annars så fartfyllda och galna bergochdalbanan genom ett Berlin där jazzmusiken regerar och röken är tung i salongerna.

Spännande, initierad, kunnig, mörk, dyster och våldsam!

Rekommenderas!

Fyra Historievärldar av fem möjliga!

Bo Eriksson