När landet mörknar på Grönland

Jan 13, 2019

Mitt under en våldsam valrossjakt förlorar sig tonåringen Arnar i flickan Eirs ögon. Han blir blixtförälskad, en förälskelse som aldrig kommer släppa greppet om honom. Så inleder Tore Kvœven sin Når landet mørknar, en historisk roman som tar sin början år 1293 på Grönland.

Recension

Historisk roman

Tore Kvœven, Når landet mørknar (Oslo: Samlaget 2018). 450 s.

Mitt under en våldsam valrossjakt förlorar sig tonåringen Arnar i flickan Eirs ögon. Han blir blixtförälskad, en förälskelse som aldrig kommer släppa greppet om honom. Så inleder Tore Kvœven sin Når landet mørknar, en historisk roman som tar sin början år 1293 på Grönland.

Nar_landet_morknar

Boken kombinerar kärleksroman med spännings- och thrillerroman samtidigt som den är gestaltad i historisk miljö. Som historisk roman är den mycket övertygande. Läsaren får en god inblick i hur livet tedde sig på Grönland under medeltiden. Svordomar såsom ”Helheim og Muspelheim” samt tal om gudablot och Oden skvallrar om att den gamla förkristna religionen finns fortfarande kvar.

Motsättningarna är dessutom stora mellan bosättarna och inuiterna, ”skrälingarna”, motsättningar som emellanåt blossar upp i våld och övergrepp. De sista Vinlandsfärderna hade varit för 40 år sedan.

Tore Kvœven är en skicklig författare. Och en djärv sådan dessutom. Få författare skulle väl få för sig att besjäla djur såsom valross, haj, isbjörn och fåglar och låta läsaren få se världen utifrån deras horisont. Men det gör Tore Kvœven – och jag tycker det är den mest naturligaste sak i världen att sätta tänderna i en rå fisk eller löpa efter fåren för att slakta dem ett efter ett som isbjörnen gör i berättelsen.

Han öser på med historiska detaljer rörande båtkonstruktioner, kläder, vapen, jakt- och fångstmetoder och så vidare. Lokala tankesätt och religiösa mentaliteter visas genom gestaltningen. Drömmar, varsel och tecken spelar en stor roll i människornas liv.

Vad boken handlar om? Inte så lätt att säga faktiskt. På en nivå handlar det om Arnars kärlek till Eir och deras kamp för att få varandra. Men på en annan nivå handlar det om djuren, naturen och den rika historia som Grönland erbjuder. En gammal tid träder tillbaka för en ny. Bosättarna på Grönland går mot sin undergång.

De olika nivåerna med sina fornnordiska trådar kompletterar varandra väldigt fint, som en färgsprakande vävnad i nornornas hall. Hoppas något svenskt förlag nappar på recensionen och låter översätta boken!

Rekommenderas! Fem Historievärldar av fem möjliga!

Bo Eriksson