Ny bok och två historiska poddar

May 21, 2018

Kristina Ekero Eriksson har kommit ut med en bok om Gamla Uppsala och Historievärlden är involverad i två nya historiska poddar.

Meddelanden

Ny bok

Nu har Kristinas bok Gamla Uppsala - människor och makter i högarnas skugga landat på bokdiskarna. Här presenteras forskarna senaste rön om Sveriges mest kända fornlämningsområde. Gamla Uppsala var så mycket mer än sina högar!

Kristina-Ekero-Eriksson-omslag

Arkeologerna har undersökt en by, bara några hundra meter från kungshögarna, där aristokrater, krigare och slavar levde sida vid sida. Upptäckter av gravar, kultplatser, offrade människoben, amuletter, byggnader och inte minst ett stolpmonument ger en helhetsbild av Gamla Uppsala som aldrig skildrats tidigare.

Cliopodden

Dessutom kan meddelas att Historievärlden tillsammans med den historiska bokklubben Clio har dragit igång en ny historiepodd.

Cliopodden

Ur Pressmeddelandet:

Nu släpps de två första avsnitten av den nya podcasten Cliopodden. ”Det finns ett omättligt intresse för historia”, säger programledaren Bo Eriksson.

Bokklubben Clio och sajten Historievärlden ligger bakom den nya satsningen Cliopodden. I varje avsnitt samtalar historikern och författaren Bo Eriksson med en historiker- eller författarkollega.

– Det finns ett omättligt intresse för historia som vi vill ta vara på. För den som vill hänga med i de historiska trenderna och fördjupa sina kunskaper är Cliopodden ett givet val.

– Fokus i programmet är förutom historia, böcker. Det kommer ut så mycket bra och spännande litteratur om historia. Vi finns för dem som tycker att historia är både roligt och viktigt, säger Bo Eriksson.

– För oss på Bokklubben Clio var det ett naturligt steg att ta. Fokus i programmet är ju historia och böcker, och Clio har i över 30 år vaskat fram guldkornen i historieutgivningen, säger Annika Törnquist, ansvarig för bokklubben.

I första avsnittet samtalar Bo Eriksson med professorn i idéhistoria Svante Nordin, aktuell med boken Hitlers München, om hur staden München såg födelsen av den nationalsocialistiska rörelsen på 1920-talet. I avsnitt två berättar ekonomhistorikern Lars Magnusson om återkommande finanskrascher i historien.

I kommande avsnitt blir det samtal med författaren och arkeologen Kristina Ekero Eriksson om boken Gamla Uppsala - människor och makter i högarnas skugga (som beskriver de sensationella utgrävningarna) och med arkeologen Kent Andersson som i sin bok Völvor, krigare och vanligt folk levandegör glänsande guldföremål från yngre järnåldern. I juni gästar historikern Jenny Björkman Cliopodden för att tipsa om sommarläsning med historieanknytning.

Avsnitten är cirka en halvtimme långa.

Cliopodden hittar du »där poddar finns« (t.ex. via apparna Podcaster, Soundcloud eller Acast på din telefon) eller följ någon av dessa länkar:

https://soundcloud.com/cliopodden https://www.acast.com/cliopodden https://itunes.apple.com/se/podcast/cliopodden/id1382262687?mt=2

Historia Nu

Inte nog med det. Kristina Ekero Eriksson medverkar i Historia Nu — en podcast för historieälskare, som Historiska media dragit i gång. Ur pressmeddelandet: I dag är det premiär för podcasten Historia Nu.

Bakom satsningen står förlaget Historiska Media som nu breddar sin verksamhet. Varje vecka sänds nya samtal om historiska händelser och personer samt aktuell forskning. Programledare är Urban Lindstedt, historiekunnig journalist som även driver podcasten eHandelstrender.

HistoriaNu_intervju-Urban-Lindstedt-Bengt-Liljegren-1024x536

Förlaget vill nå ännu fler historieintresserade:

– Vår ambition är att göra historien levande för lyssnarna och att förmedla aktuell forskning, berättar förlagschef Erik Osvalds. Vi är övertygade om att vi med det här formatet når en ny och allt större publik med intresse för historia. – Det är viktigt att framhålla att satsningen inte är en kanal för förlagets böcker, utan en ny röst med ett varierat innehåll, betonar förlagschefen.

Lyssna på första avsnittet av Historia Nu: I det första avsnittet av podden intervjuas arkeologen och journalisten Kristina Ekero Eriksson, som är aktuell med boken Gamla Uppsala - människor och makter i högarnas skugga.

Du kan lyssna på podcasten här: Historia Nu Acast Itunes Soundcloud

Det ser med andra ord ljust ut på den historiska poddmarknaden! Historievärlden önskar lycka till!

Bo Eriksson