En ny tid i danska Thyregod

Mar 20, 2018

Den populära danska författaren Ida Jessens historiska roman En ny tid är som en sammansmältning av två gamla fotografier: en svart-vit bild av den lilla staden Thyregod på 1920-talet och en suddig bild på en allvarlig men stolt kvinna bredvid sin nya bil.

Recension

Ida Jessen, En ny tid, översättning Ninni Holmqvist (Lund: Historiska Media 2018). 220 s.

Lilly arbetar som friskolelärare i Thyregod på Jylland i början av 1900-talet. Hon är gift med ortens doktor, Vigand Bagge, ett äktenskap som är stramt och kärlekslöst. Nu ligger han döende på ett sjukhem och Lilly inser att hon snart kommer vara ensam, och det i en värld stadd i snabb förändring. Så inleds den danska bästsäljaren En ny tid som är skriven av den populära författaren och mottagaren av Karen Blixenpriset Ida Jessen.

En ny tid

Det är en roman med tid och förändring som tema. Dels har vi huvudpersonen Lilly som förlorar sin man, vilket blir början på en ny fas i hennes liv: som änka. Dels utspelas handlingen i en brytningstid i historien: 1900-talets början såg framväxten av ett modern samhälle. Det är intet för intet som Ida Jessen låter Lilly vara den första att skaffa bil och körkort i den lilla slumrande staden Thyregod, som också är författarens egen barndomsstad.

Tiden som änka ger Lilly insikter om hur andefattigt och kärlekslöst hennes liv varit tillsammans med maken. De hade inte mycket gemensamt och några smekningar var det aldrig tal om. Hon för tysta dialoger med honom efter hans död och kommer successivt till insikt om att han inte varit snäll mot henne. Änkeståndet ger henne en behövlig känsla av frihet. Hon tar upp sitt dagboksskrivande igen.

Bildresultat för ida jessen

Fotograf: Miklos Szab0

Miljöbeskrivningarna är överlag fina. Hon målar inte med en bred pensel, utan med en tunn. Hon är träffsäker i sina beskrivningar och duktig på att skapa tidskänsla med tidsmarkörer. Som när hon ger en kort beskrivning av näringslivets utseende i Thyregod: ”Vid kullens fot, börjar staden med Johannes skomakare, mejeriet, konsum, handlare Hansens stora röda butik, handlare Rosenstands lite mindre.” (s. 15). På rummen står nattkärl och i kyrkan finns en kamin som inte lyckas hålla kylan borta. Barnen i skolan sitter tysta i bänkarna, livrädda för att bli slagna (inte av Lilly dock).

Det är Lillys väg till frihet och insikt som utgör kärnan i romanen, och Ida Jessen förvaltar berättelsen väl. När jag läser boken är det som att två gamla fotografier glider in i varandra: en svart-vit bild av den lilla staden Thyregod på 1920-talet med en suddig bild på en allvarlig men stolt kvinna bredvid sin nya bil.

Om så mycket mer handlar inte En ny tid, men det speglar rätt väl hur det oftast ser ut i historien. En kvinna (eller man), en ort, ett liv – så ordinär, så vanlig livshistoria men en alldeles ändå unik berättelse.

Översättaren Ninni Holmqvist har gjort ett fint arbete och jag hoppas hon också översätter den andra delen, som kommer ut i höst, för hon har en fin känsla för språket. Mycket av det som sägs i romanen kommer fram mellan raderna (som det brukar heta) och då gäller det som översättare att inte fylla ut tomrummen, och det gör inte heller Ninni Holmqvist.

Rekommenderas! Fyra Historievärldar av fem möjliga!

Bo Eriksson