Bildkonstnären

Jun 08, 2017

Bildkonstnären är en tidskrift för och om konstnärer — missa inte den!

Tidskrift

Bildkonstnären är de yrkesverksamma bild- och formkonstnärernas egen tidskrift. För medlemmar av Svenska Konstnärsförbundet ingår tidskriften i medlemsavgiften. Av just den anledningen, att det är fråga om en förbundstidning, är det också spännande och intressant att följa Bildkonstnären. Vilka är de aktuella konstnärsfrågorna? Hur ser konstnärernas arbetsvillkor ut? Och hur gynnas/missgynnas aktiva konstnärer av kulturpolitiken?

Bildresultat för bildkonstnären naket

Eftersom Bildkonstnären är en förbundstidskrift presenteras många medlemmar i varje nummer (det ingår så att säga i genren). Men det görs inte som på en anslagstavla utan genom att varje häfte har ett speciellt tema hänger presentationerna ihop under ett och samma paraply.

Naket

Senaste numret har som tema ”Naket” – ett tacksamt och publikfriande ämne kan man kanske tycka. Men inte för konstnärer. De har alltid arbetat med den nakna kroppen. Krokin är grundläggande inom bildkonsten oavsett teknik och inriktning, påpekar förbundsordförande Ronny Knutsson i sin ledare.

Som han formulerar det: ”Detta nummer av Bildkonstnären vill visa hur man gått vidare från den skissartade krokin till det färdiga måleriet av den nakna kroppen. Vi får se hur den oftast svartvita krokin tar gestalt i en ocean av färger.”

Historia ger perspektiv

Ett annorlunda och något överraskande grepp i numret var att återge vad Wikipedia säger om ämnet ”Naket” på sina söksidor. Först tyckte jag det var att göra det lätt för sig men sen insåg jag att det faktiskt inte var så dumt. Under rubriker som ”Historia” (den nakna människokroppens), ”Kroki”, ”Akt” (alltså gestaltning av den nakna kroppen) och ”Nakenmodeller” beskrivs ett fenomen som fascinerat Västerlandet allt sedan antikens dagar, ja, så långt tillbaka som till Venus från Willendorf för ca 22 000–24 000 år sedan. Historia ger alltid perspektiv på saker och ting och skapar mening i samtiden.

Konstnärer presenterar sig

Konstnärerna som presenterar sig på temat naket är flera som till exempel keramikern och skulptören Ylva Storm, målaren Susi Ekfeld-Dackheim och tecknaren Keity Klynne. De beskriver personligt hur de upptäckte den nakna kroppen (kroki) och fann egna uttrycksformer.

Ny layout på gång

Utöver notiser om aktuella kulturpolitiska frågor och presentationer av konstnärer finns även med allsköns aktuell konstinformation och ett kalendarium över utställningar. För den som vill dela in sitt liv efter konsthändelser och utställningar är förstås Bildkonstnären ett måste.

Ett annat plus i tidskriften är att den är generös med färgbilder. På sätt och vis en förutsättning ifall den ska kunna tilltala en publik intresserad av konst.

En negativ sak är dock layouten. Som tidskriften nu ser ut påminner den om förbundstidningar från 1980- och 1990-talen. Jag vet dock att utgivarna håller på att arbeta fram en ny layout och ser mycket fram emot att få ta del av denna när den väl är klar.

För den konstnärsintresserade torde det vara en självklarhet att prenumerera på Bildkonstnären – missa inte den!

Fakta om Bildkonstnären

Bildkonstnären ägs och utges av Svenska Konstnärsförbundet. Målgruppen utgörs främst av yrkesverksamma bild- formkonstnärer men också av skolor, bibliotek, myndigheter och organisationer inom konstlivet. Den behandlar aktuella konstnärsfrågor, kulturpolitik, presenterar konstnärer dvs. medlemmar, gör konstreportage och olika tävlingsprojekt. Den har givits ut sedan 1976.

För medlemmar i förbundet ingår tidningen i avgiften. Övriga kan prenumerera för 200 kronor/år. Bildkonstnären utkommer med fyra nummer per år. Lösnummer kostar 60 kronor.

Ansvarig utgivare: Ronny Knutsson

Redaktör: Bertil Eriksson

Medarbetare: Eva Blomberg

Webbredaktör: Eva Olsson

E-post: info@konstnarsforbundet.se

Hemsida: http://www.konstnarsforbundet.se

Bo Eriksson