Bild & Bubbla

Mar 21, 2017

Bild & Bubbla är en tidning för både serieälskare och kulturnördar som överraskar, ifrågasätter och fördjupar det kulturella samtalet.

En tidskrift för serieälskare – fungerar det? Den som gillar serier vill väl inte läsa om dem, eller? Dessutom: serier är väl inget för intellektuella?

Fördomarna om serier, serieläsare och serieskapare är många och svåra att utrota. Jag har alltid älskat serier men också känt att jag måste gömma undan dem i bokhyllan eller på annat dölja mitt intresse. Ungefär som med fantasy. Intresse för serier och fantasy, ja överhuvudtaget för populärkultur, är ingenting man gärna skyltar med inom den lärda akademien.

Det är synd och tragiskt på många sätt och vis. För den som tror att serieälskare inte skulle gilla text (också) och vara intresserad av kultur har fel. Det visas inte minst av Bild & Bubbla, som är en tidskrift som genom sin blotta existens motarbetar stereotypiskt tänkande kring serieskapande och serieläsande.

img

Bild & Bubbla är en tidskrift som tar läsaren med till en värld fylld av färg och bildskapande mening. Den förgyller vardagen och vidgar horisonten. Den är underhållande och intellektuell på en och samma gång.

Bild & Bubbla är Sveriges största tidskrift om tecknade serier och är en självklarhet för serietecknare, såväl professionella som amatörer, serieläsare och allmänt nyfikna och intresserade personer. Den startades 1968 och är ”en av världens äldsta tidskrifter om seriemediet” enligt hemsidan.

Tidskriften menar sig presentera ”aktuella seriefenomen, historiska fördjupningar, intervjuer med välkända serieskapare och andra nyckelfigurer, recensioner av de senaste serieböckerna, och krönikor som allt som oftast är i serieform! Varje nummer är fullspäckat med artiklar som behandlar alla sorters serier – från barnserier till vuxenserier – från den fantasifullaste fiktion till den mest igenkännbara realism.”

Men är Bild & Bubbla verkligen så allomfattande som den påstår? Är den så bra? Har jag inte bara blivit förförd av de fina färgtrycken och låter mig påverkas omedvetet av mina läsningar av tidskriften som jag gjorde som ung? För att ta reda på svaret granskade jag de tre senaste numren: 2016:2, 3 och 4.

Nog är den allomfattande alltid. Alla tre nummer inleds med nyheter från Sverige, Norden, Europa, Amerika, Asien och Världen. Nyheterna handlar om allt möjligt med beröringspunkter till serievärlden: ett nytt album, en tv-serie som blivit serie, priser och utmärkelser, rapporter från olika seriefestivaler samt lite högkvalitativt skvaller. Därefter följer fördjupande artiklar och intressanta presentationer av olika serieskapare såväl svenska som utländska. Tidskriften är överlag mycket generös med förhandstittar och exempel ur serierna. Många rutor blir det, och det vill man ju ha i en tidskrift om serier.

Bredden på artiklarna är imponerande och layouten smakfull och effektiv. Eller vad sägs om följande (ur nummer 2016:4): en presentation av Li Österberg, ett samtal med den internationellt hyllade svenska serieskaparen Gunnar Lundkvist (ni vet, han med Olle Ångest och Klas Katt), ett historiskt reportage om Tuff och Tuss – ett stycke svensk seriehistoria! – om John Anderssons drömlika värld samt om fanzin och svenska tecknare. Varje sida varvar ord med bild.

Därtill följer intressanta intervjuer. I det senaste numret med Nina Höglund om hennes haklösa figurer, som visar sig vara vänner och kollegor i seriebranschen. Sedan följer ett porträtt av Charlotta Borelius, chefredaktör för Bamse, ett seriereportage i seriens format samt en presentation av rymdtecknaren Eugen Semitjov. Varje nummer avslutas med recensioner.

Så här ser de alltså ut. Inte bara i 2016:4 utan i de andra numren också. Det är en fantastisk bredd och ett imponerande djup som Bild & Bubbla lyckas åstadkomma. En brist är dock att fanzin inte uppmärksammas i den tryckta tidskriftens recensionsavdelning, men, å andra sidan, de behandlas på hemsidan så täckningsgraden blir ändå hög i slutänden.

Men är den intellektuell? Eftersom serierna handlar om samhället och i flera fall kritiserar det blir också artiklarna om och presentationerna av serieskaparna samhällstillvänt och samhällskritiskt. Det gör Bild & Bubbla till en bubblande intellektuell tidskrift – och till en skrattspegel i Lustiga huset på Gröna Lund i Stockholm.

Den har också två gånger utsetts till årets kulturtidskrift. Så frågan är inte om utan när den får det nästa gång.

Fakta om Bild & Bubbla

Utgivare är Seriefrämjandet (SeF) och ges ut med stöd av Statens Kulturråd. Den kommer ut med fyra nummer per år och en helårsprenumeration kostar 348 kronor (296 kronor under 23 år). Uppgifter om pris för lösnummer saknas men alla baknummer finns i lager och kan beställas via serieaffären.se

Chefredaktörer: Jamil Mani och Fredrik Strömberg. Ansvarig utgivare tidningen: Fredrik Strömberg. Webbredaktör: David Höglund.

E-postadress till tidningen: info@serieframjandet.se

Prenumeranter: prenumeration@parnass.nu

Hemsida: www.serieframjandet.se och www.bildobubbla.se

Bo Eriksson