Parnass

Mar 16, 2017

Parnass är en tidskrift för älskare av svensk litteraturhistoria som ger mersmak.

Parnass är en tidning för älskare av svensk litteraturhistoria. Men så är den också de litterära sällskapens gemensamma tidskrift. Varje nummer utgår från ett litteraturhistoriskt tema, som regel en författare t.ex. Edith Södergran, Stig Dagerman och Lars Ahlin men också ämnen med litterär anknytning, t.ex. ungdomar, läslust och landsbygdsskildrare. Varje nummer ger en god introduktion till författarskapet eller det andra litterära ämnet.

Parnassär inne på sin 21:a årgång och har utkommit med mer än 80 nummer. Det senaste numret (2017:1) behandlar Sara Lidman.

”Sara Lidman är Sveriges Gabriel García Márquez” menar politikern och dramaturgen America Vera-Zavala och ger, tycker jag, ett rättvist betyg åt en i dagbortglömd författare. Hennes författarskap förtjänar ett bättre öde än att samla damm på biblioteken. När hon levde berörde Sara Lidman en hel nation.

Även om temadelen inte är tjock, cirka 20 trycksidor, lyckas redaktionen ändå belysa Sara Lidmans författarskaps olika sidor och bredd, från debutboken Tjärdalen (1953) till den populära serien i sju romaner Jernbanan (1977–1999).

I det korta formatet erbjuds läsaren en blandad aptitretande kompott: Göran Larsson guidar läsaren in i Sara Lidmans författararkiv som finns deponerat vid Umeå universitetsbibliotek. Annelie Bränström Öhman gör en initierad reflektion kring debutromanen Tjärdalen, den som ”satte en hel generation i gungning”. Dessutom intervjuas Carl Åkerlund som gjorde musikteater av Tjärdalen och som sattes upp av Riksteatern under 2016. Elisabeth Rynell ger ett personligt porträtt av väninnan och författarkollegan Sara Lidman. Med flera artiklar, uppslag och notiser.

Temat avslutas med en jämförelse mellan den även i dag bortglömda författaren Helga Henschen och Sara Lidman. Till synes två skilda världar – den ena bodde i en villa på rika Djurgården i Stockholm, den andra skrev i en stuga i Missenträski en fattig landsända i Västerbotten – men deras engagemang för sin samtid och i politiken förenade de två skrivande och kämpande själarna.

En annan förenande länk är att professor i litteraturvetenskap Birgitta Holm skrev en uppmärksammad biografi över Sara Lidman på 1990-talet och i höst kommer hon ut med en om Helga Henschen.

I det senaste numret av Parnass kan man även ta del av litterära notiser, en litterär salong som avhandlar Strindbergs gröna fingrar, bokkritik och problem med att översätta Karin Boyes dikter till spanska. Numret avslutas med ett kalendarium med aktuella litterära händelser vilka sträcker sig från mars månad till och med maj. Sett till det fullmatade kalendariet har den som önskar ruta in sitt liv efter svenska litterära klassiker något att göra varje dag.

Jag tycker senaste numret är intressant, välskrivet och spännande men jag saknar några aspekter på Sara Lidman. Jag tänker främst på hennes politiska engagemang och kritikernas mottagande av böckerna. Det tas delvis upp men borde ha fördjupats mer. Men jag förstår att temadelen har sina begränsade antal sidor. Det som är med är dock bra och intressant: Parnass ger mersmak. Nästa nummer avhandlar den svenska deckaren — det ser jag fram emot.

Jag har alltid tyckt om Parnass. I början tyckte jag synd om den, när den fick hänga med som baksida till Allt om böcker som lades ned 2003. Men sedan har den inte bara överlevt utan även vuxit till sig. Parnass är en självklarhet inom tidskriftsvärlden och finns på många platser: i väntrummet hos tandläkaren, på cafét och under litteraturhandböckerna i studentlyan.

Texterna är förhållandevis enkla och lätta att läsa. Ingen knepig postmodernism där inte utan rakt på sak. Så här skrev och tänkte Sara Lidman och så här tycker den eller den personen om hennes böcker. Parnass är en intellektuell tidskrift men lätt att till sig.

Parnass fyller en viktig funktion genom att samla landets många och olika litterära sällskap under ett och samma paraply. Bara det är i sig en god sak som förtjänar både ökat kulturstöd och fler prenumeranter. Med tanke på de många litterära sällskapen som finns i landet – de är i hundratal – vars medlemmarer bjuds rabatterad prenumeration, lär Parnass överleva ett tag till. Jag hoppas det verkligen.

 

Fakta om Parnass

Utgivare är De Litterära Sällskapens Samarbetsnämnd (DELS). Den kommer ut med fyra nummer per år och en helårsprenumeration kostar 220 kronor, för medlemmar i litterära sällskap 190 kronor. Lösnummer pris 55 kronor.

Redaktörer: Margareta Lilja-Svensson och Albert Herranz. Ansvarig utgivare tidningen: Malin Grände. Ordförande Parnass: Birgitta Wistrand.

E-postadess till tidningen: info@parnass.nu

Prenumeranter: prenumeration@parnass.nu

Hemsida: http://www.parnass.nu/.

Bo Eriksson