Morfars pistol och finska inbördeskriget

Nov 15, 2020

Finska inbördeskriget var en väpnad konflikt i det nyligen självständiga Finland som pågick från den 27 januari till den 15 maj 1918. I boken Morfars pistol skildrar Jakob Lind den dramatiska historien om Hjalmar Frisell, som var chef för den svenska brigaden och som deltog i inbördeskriget.

Recension

1900-tal. Biografi och krigshistoria

Jakob Lind, Morfars pistol: Ett familjedrama (Stockholm: Kaunitz-Olsson 2020). 407 s.

Finska inbördeskriget var en väpnad konflikt i det nyligen självständiga Finland som pågick från den 27 januari till den 15 maj 1918. På ena stod ”de röda”, kommunisterna, och på den andra ”de vita”, de konservativa. Det var ett mycket blodigt inbördeskrig med dödssiffror på cirka 38 000 människor, inklusive tyskar, svenskar och ryssar. Majoriteten av de döda var röda som antingen avrättades eller dog under fruktansvärda förhållanden i fångläger.

O_pistol

I boken Morfars pistol skildrar Jakob Lind den dramatiska historien om Hjalmar Frisell, som var chef för den svenska brigaden och som deltog i inbördeskriget. Han var även författarens morfar och gick bort i cancer 1967.

Jakob Lind är chef för en kommunikations- och designbyrå i Stockholm och Morfars pistol är hans debutbok. Boken om morfars hemliga historia i Finland 1918 har han arbetat med under nästan tjugor år sitt vuxna liv. Något som också märks, i positiv mening.

Morfars pistol är inte helt enkelt att genrebestämma. Den är dels biografi (ett barnbarn skriver sin morfars livshistoria), dels minnesbok och memoar (ett barnbarn minns sin morfar och uppväxt), dels krigsbok (en dramatisk skildring av finska inbördeskriget), dels forskardagbok (en författare skildrar vägen till ämnet, slitet med researcharbetet och det utdragna skrivandet).

Svårigheterna att sätta en etikett på boken ska inte uppfattas som kritik; i stället visar det på en styrka med boken. Den kan läsas på flera sätt.

Bokens huvudperson heter Hjalmar Frisell. Han växte upp i Värmland på bruket Stömne under slutet av 1800-talet. I barndomshemmet fanns kavaljerer i sann Selma Lagerlöfs anda. Bruket säljs 1894 och familjen flyttar till Stockholm, till Östermalm. I Stockholm på Karlberg utbildar han sig till officer.

Därefter vistas Frisell utomlands fyra år för ”tekniska, militära studier”. Samtidigt som han gör sin militära karriär är Frisell en man med många andra strängar på sin lyra. Han deltar i sommar-OS i Stockholm 1912 i grenen lerduveskytte, uppfinner en pjäxbindning och konstruerar strumpebandshållare med mera.

Men sen kom kriget, det stora första. Och sedan följde händelserna i Finland. Sverige både ville och inte ville medverka i det finska inbördeskriget, som bröt ut i slutskedet av första världskriget.

Den socialdemokratiska och liberala regeringen var för splittrad i frågan och valde att avstå att skicka hjälptrupper. I stället fick frivilliga krafter organisera hjälpförbanden.I början av 1918, när vintern var som allra värst, anlände de första frivilliga till Torneå. Understöd och ekonomisk hjälp fick de från organisationen Finlands vänner. Den svenska brigaden sattes upp och allt fler sökte sig dit.

Ett – av många kan tilläggas – problem som svenska brigaden hade var att den huvudsakligen bestod av frivilliga officerare och hade väldigt få enkla soldater. Det blev således trångt i officersmässen medan borden och stolarna gapade tomma i den vanliga matsalen. Bråken avlöste varandra om vem som stod över vem i rang.

Hjalmar Frisell utsågs till slut till chef för denna märkliga och illa förberedda svenska frivilligstyrka. Nu kastades de in i den brutala verkligheten som krig alltid är.

Svenska brigaden deltog i den blodiga stormningen av Tammerfors, som var det största slaget dittills i Norden. Över 20 000 man deltog sammanlagt: 800 vita stupade och 2 000 röda. Flertalet av de röda, i synnerhet ryssarna, avrättades omedelbart, ibland direkt på gatan eller inne på någon gård.

Tammerfors och händelserns strax efter stormningen utgör början på en annan historia om Hjalmar Frisell, en som inte längre handlar om kavaljerer, uppfinningar och dyra och fina kläder. Efter kriget upprättades domstolar för statsförbrytelser. De röda dömdes till mycket stränga straff, de som inte avrättades omedelbart.

Svenska Brigaden och Hjalmar Frisell spelade en roll i dessa utrensningar och provisoriska rättegångar. Vad mer konkret som hände får ni läsa om i boken.

Jakob Lind har skrivit en fängslande, gripande och fascinerande bok om en märklig och säregen person, en organisation av svenska frivilliga och en våldsam tid i Finland. Styrkan ligger i researchen och språket; i hur handlingen stötvis förs fram genom att varvas med tillbakablickar till barndom och redogörelser över det slitsamma forskararbetet.

På minussidan står en viss rörighet i mitten av boken, en del upprepningar och en ibland onödig utdragen handling; men det lägger jag på nybörjarkontot, för boken är hans debut.

Jag hoppas innerligt att det kommer nya böcker från Jakob Lind, för han är en skicklig facklitterär författare, dessutom en som förtjänar större uppmärksamhet än vad han fått. Ska bli spännande och roligt att följa hans utveckling som facklitterär författare.

Fyra historievärldar av fem möjliga!

Bo Eriksson